top of page

ORTHOMOLECULAIR: WAT IS DAT?

Orthomoleculaire therapie houdt zich bezig met de voedingsstoffen die een mens nodig heeft om te functioneren. De biochemie, de biologie, de psychologie en fysiologie van het menselijk lichaam komen samen in 1 aanpak. Wetenschappelijk onderzoek naar de processen in je lichaam en de stoffen die jouw lichaam op celniveau nodig heeft om te functioneren, is de basis voor de orthomoleculaire therapie. Bij veel vitamines en mineralen is de werkzaamheid in het verleden al bewezen (denk aan Linus Pauling en Vit C, denk aan jodium dat toegevoegd wordt aan bakkerszout, foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden). Maar dagelijks komen de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar buiten waarbij de werking van vitamines, mineralen, kruiden en sporenelementen wordt aangetoond in relatie tot gezondheid.

WAT IS GEZONDE VOEDING?

Goede voeding is belangrijk voor je gezondheid, maar goede voeding is niet voor iedereen gelijk: bij de aanpak van jouw gezondheid gaat het om de juiste voeding voor jou. Soms zal je bepaald voedsel moeten mijden om je gezondheid te verbeteren. Maar het kan ook zijn dat je je voedsel niet goed afbreekt en je lichaam het daardoor niet op kan nemen. Diverse factoren kunnen de opname verstoren. Bijvoorbeeld interacties met medicijnen, allergieën, sensitiviteit, genetische afwijkingen, stress, gemis aan enzymen, verdriet, trauma en nog tal van zaken kunnen de opname van essentiële stoffen verhinderen. En als dat gebeurd kunnen op den duur gezondheidsproblemen ontstaan. Supplementen kunnen tijdelijk nodig zijn om tekorten aan te vullen. Daarnaast zijn ook beweging en ontspanning noodzakelijk om in balans te komen.

DOE HET LEKKER ZELF

Het fijne van orthomoleculaire therapie is dat je leert om zelf het heft weer in handen te nemen. Je zult merken dat je je beter gaat voelen door de aanpassingen in voeding en leefstijl. 

 

STRESS EN TRAUMA

Waar komen al die gezondheidsproblemen vandaan? Grote boosdoeners voor je gezondheid zijn, naast ziekteverwekkers zoals virussen, parasieten en bacteriën, ook stress en trauma. Zowel stress als trauma ondermijnen je gezondheid langdurig. Dan zal je alle zeilen bij moeten zetten om je weer goed te voelen. Ook slechte voedingsgewoonten kunnen een rol spelen bij het ontstaan van diverse gezondheidsproblemen. Maar ook infecties met virussen, bacterieën, parasieten etc kunnen je gezondheid grote schade aandoen. En vergeet de antibiotica, pesticiden, BPA's, vervuiling, zware metalen, xenohormonen etc. niet.

groene gezondheid

BETER WORDEN: BEE BETTER

Al mijn ervaring en kennis als Orthomoleculair Therapeut en  Bewegingswetenschapper zet ik in om jou weer in balans te krijgen. Dat betekent ook dat ik, waar nodig, samenwerk met andere gezondheidsprofessionals zoals huisartsen, specialisten, fysiotherapie, osteopathie, accupunctuur, kinesiologie, ademcoaching, meditatie, etc. Daarnaast kan ik gebruikmaken van diverse testen (bloed, speeksel, urine en ontlastingstesten, Levend Bloed Analyse, neurotransmittertest en voedingsdagboeken) om de diagnose te ondersteunen.

SUPPLEMENTEN

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Daarom check ik altijd de geneesmiddelen en supplementen die mensen gebruiken op interacties. Daarnaast moet ook jouw arts en apotheker weten welke supplementen je neemt, als je medicijnen gebruikt, dus ik werk in die gevallen nauw samen met de specialist of huisarts. Ook vind ik het belangrijk om niet teveel supplementen te gaan slikken, want dat is ook symptoombestrijding. En supplementen moeten ook afgebroken worden door de lever. Hier geldt: Less is more!

bottom of page