top of page

Gezondheidsproblemen

 

Welke klachten?

Hoewel de orthomoleculaire therapie geschikt is voor allerlei soorten gezondheidsproblemen, zie ik in de praktijk veel mensen met darmproblemen, schildklierproblemen, hormoonproblemen, huidproblemen en stress, burnout en vermoeidheid. Veel gezondheidsproblematiek is gerelateerd aan stress en aan een niet optimaal functionerend darmstelsel. Daarom zijn stressmanagement en het goed functioneren van de darmen vaak de eerste zaken die aan bod komen. Ook bij reumatoïde artritis, psoriasis (en artritis psoriatica), hoofdpijn, eczeem, Hashimoto en Graves, en veel andere auto-immuunziekten is een link met de darm. Ook bij ADHD/ADD en autisme vinden we vaak een relatie met de darmen.

 

leaky gut

De term leaky gut of hyper permeabele darm is bij veel mensen wel bekend. Maar dat een doorlaatbare darm betekent dat je immuunsysteem steeds geactiveerd wordt, is wat minder bekend. Het voortdurend aanslaan van je immuunsysteem kan dan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingen  en auto-immuunziekten. Als je de darm repareert, verbeter je ook de klachten.

Ook (jonge) kinderen en vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn zie ik in mijn praktijk. Bij zeer jonge kinderen kunnen al darmproblemen spelen met buikpijn en eczeem als gevolg. Een baby krijgt de darmmicroben mee van de moeder en helaas kan ook bij de moeder  al sprake zijn van een dysbiose in de darmen. Dan begint de baby al met darmproblemen. En als de baby met een keizersnede ter wereld komt, mist het grotendeels de darmflora van de moeder. Ook via borstvoeding krijgt de baby de microben van de moeder binnen, dus een goede darmflora van de moeder is van groot belang.

Specialisaties

In de praktijk zie ik ook veel mensen (en kinderen) met specifieke darmklachten: colitis ulcerosa, crohn, coeliakie, pds, sibo, candida, parasieten of detox-wensen in verband met toxische stoffen of zware metalen in het lichaam. Het is dan goed om te testen wat er precies aan de hand is. Ik neem zowel bloed-, plasma-, speeksel-, urine- en ontlasting-testen af. Hierbij maak ik gebruik van meerdere laboratoria ( RP sanitas humanus, Medivere) afhankelijk van de test. Ook kan ik zelf het bloed laten bekijken (EMB Analyse).

Soms is het duidelijk wat er aan de hand is, bijvoorbeeld na een virusinfectie. Zeker na covid kunnen de restklachten zoals vermoeidheid lang aanhouden. Behandeling is dan goed mogelijk om te helpen de restklachten op te ruimen.

 

Je kan in ieder geval bij mij terecht voor een doelgericht behandelplan bij onder andere:

Natuurlijk kun je ook bij mij terecht voor een persoonlijk advies op gebied van:

  • afvallen en aankomen

  • sport

  • lifestyle

bottom of page