Darmproblematiek

De gezondheid van je darmen is heel belangrijk en alles bepalend. Darmproblemen zoals hyper-permeabele darm, PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), SIBO (Small Intestine Bacteria Overgrowth) en Candida overgroei worden gelinkt aan een heleboel gezondheidsproblemen, misschien wel bijna alle gezondheidsproblemen. Van vermoeidheid en  gewichtstoename, depressie en angst, tot auto-immuunziekten en kanker. De gevolgen van ongezonde darmen zijn groot en divers. Wat zijn de kenmerken van een ongezonde darmen?

 

Kenmerken van een ongezonde darm

Denk aan pijn in de buik, gasvorming en winderigheid, kramp, diarree, maagzuurproblemen, ontstekingen, eczeem, vermoeidheid, slecht immuunsysteem, allergieen, etc. Heb je bij een slecht functionerende darm altijd last van je darmen? Nee niet altijd, maar vaak wel. Toch zijn er ook mensen die nauwelijks last lijken te hebben en dan opeens geconfronteerd worden met een al lang bestaande coeliakie. De darmvilli kunnen dan al helemaal verdwenen zijn. Steeds vaker zie ik cliënten die glutenintolerantie en zelfs coeliakie blijken te hebben.

Maar darmproblemen komen in vele vormen. En er zijn heel veel mogelijk oorzaken van de problemen: van gisten, schimmels, parasieten, bacteriën tot ontstekingen,  voedselintoleranties en allergiën. Maar ook langdurige stress is een oorzaak  voor het minder goed werken van de darmen. En toxische stoffen uit het milieu kunnen de hele boel verstoren.

Vertering

Voor de vertering van ons voedsel maken we gebruik van mechanische processen (zoals koken, bakken, stomen, kauwen), enzymatische processen (biochemische processen waarbij enzymen een rol spelen), chemische processen (bv.maagzuur) en microbiologische processen (bacteriën in onze darmen). Als je niet goed kauwt en te snel eet wordt enerzijds niet voldoende speeksel, met daarin enzymen voor de vertering, vermengd met het gemalen eten, en anderzijds komt het eten in te grote stukken in je maag. In de maag zorgen zowel het maagzuur als enzymen voor de verdere afbraak van het eten. Een maag die niet zuur genoeg is, geeft altijd problemen. Na de maag, in het eerste stuk van de dunne darm, komen enzymen van de pancreas en de gal bij de voedselbrij om het eten verder om te zetten in bruikbare stukjes voeding. De bacteriën in de darmen (aeroob en anaeroob) spelen een belangrijke rol bij de verdere vertering en omzetting van het voedsel.

Dysbiose

De balans van goede bacteriën in de darmen is vaak verstoord door het gebruik van antibiotica, stress, besmetting met parasieten, virussen, gisten, schimmels of bacteriën, voedselallergieën en overgevoeligheid, toxische stoffen, eenzijdig eten, verstoorde opname van voedsel en gebrekkige vertering, etc. Een verstoring van de balans tussen de bacteriën (een dysbiose) kan voor darmproblematiek zorgen als deze dysbiose niet hersteld wordt. Langdurige dysbiose is de voorloper van allerlei gezondheidsproblemen.

 

In de praktijk

Bijna alle mensen die ik in mijn praktijk zie, hebben, naast schildklierproblematiek, huidproblemen, hormoonproblematiek, stress,  vermoeidheid, etc, ook last van hun darmen. Dit varieert van opgeblazen gevoel na het eten tot pijn en diarree. Ook laat een deel van mijn cliënten bij voorbaat al een aantal producten weg uit hun dieet, zoals bijvoorbeeld zuivel of gluten, om minder darmproblemen te hebben. Maar op den duur werkt dit niet: men krijgt van steeds meer voedsel last, want men pakt het echte probleem niet aan: waarom reageren de darmen zo overgevoelig?

Darmscreening

Ontlastingsonderzoek is een goed diagnostisch middel om de gezondheid en ziekmakende factoren van de darm in kaart te brengen, zodat je weet wat er aan de hand is. Meten is weten! En weten is nodig om de dysbiose te herstellen. Zonder herstel van de darmen zal iemand niet echt verbeteren. Als de darmen herstellen kunnen de gezondheidsklachten verbeteren. 

Resultaten ontlastingsonderzoek

Uit het onderzoek zal blijken hoe goed of slecht het voedsel verteerd wordt, of de residente bacteriën (de goede) in balans zijn, of er sprake is van transiënte bacteriën (de foute), schimmels, gisten, parasieten, hoe het afweersysteem werkt, of er ontstekingen zijn, of het slijmvlies intact is, of er sprake is van voedselallergie, te veel histamine, etc.

 

Herstel van de darmen is mogelijk

Bij gevonden disbalans of ziekmakende bacteriën, parasieten, schimmels of gisten is het belangrijk de darmen eerst te herstellen. Dit herstel doen we met een systematische aanpak in drie of vier fasen  waarbij  we eerst de darmen en de organen gaan ondersteunen, vervolgens begint de schoonmaak en opruiming, waarna de goede bacteriën geherintroduceerd worden en gestabiliseerd. En goed voeding speelt hier altijd een belangrijk rol. Een goede voeding en genoeg vezels zorgen dat de gezonde bacterien in de darm kunnen leven en de gezonde bacterien zorgen op hun beurt weer voor het herstel van de gezondheid.

 

Ontlastingsonderzoek

Om te zien wat er aan de hand is geef ik mensen een ontlastingsonderzoek mee (dat naar het lab gestuurd wordt). Als de uitslag binnen is maak ik aan plan van aanpak en bij een nieuwe afspraak bespreek ik de uitslag en het plan van aanpak met alle mogelijkheden.

Het is ook mogelijk het ontlastingsonderzoek te doen zonder afspraak. Dan stuur ik de test naar je op en maak bij de uitslag een plan van aanpak dat ik per mail naar je toe stuur.

Tarieven vind je onder Consult en dan tarieven.

neem contact op via de email: info@beebetter.nl